Temel Conta, üretiminin yüzde 70’ini ihraç ediyor

Mustafa Kip’in 1950’de temelini attığı şirketler grubunun, 1974 senesinde İzmir Pınarbaşı / Işıkkent fabrikasında üretim yapmaya başlayan üyesi Temel Conta, Türkiye’nin ilk conta fabrikası konumunda. Temel Conta, aynı zamanda Türkiye’nin ilk ve tek Ford Q1 belgeli firması olması özelliğini de taşıyor.

Faaliyete 1974 yılında kauçuk, kompozit ve sıkıştırılmış conta malzemeleri üreterek başlayan, sonrasında ise ürün yelpazesine silindir kafa conta, manifold/egzost contalar, kauçuk, mantar, metal ve çok katmanlı çelik contaları ekleyen Temel Conta, üretimin yüzde 70’ini yurtdışına satıyor. 
Günümüzde binek, hafif ticari, ağır ticari, traktör, iş makineleri ve diğer sektörlere yönelik inovatif ürünleri de ürettilerini söyleyen Temel Conta Genel Müdürü A.Yiğit Sezerman, en önemli amaçlarının teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek devamlı gelişen, ulusal ve uluslararası otomotiv endüstrisinin kalitesine katkı yaparak her çeşit conta ihtiyacının üretimini en iyi kalitede ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmek olduğunu belirtti. Sezerman, “Bugün Temel Conta olarak üretimimizin % 70’ini ihraç ederken, yurtdışında ve yurtiçinde çoğu bilinen OEM/OES ve satış sonrası araç üreticilerine ve servislere malzeme sağlıyoruz” diye konuştu.

2021 yılı içerisinde çok fazla değişkenlik yaşadıklarını dile getiren Sezerman, pandemi sebebiyle küresel piyasadaki çok fazla sektörün sekteye uğramasıyla beraber ham madde sıkıntısının ortaya çıktığını belirtti. Sezerman, taşımacılık sektöründe artan maliyetler ve konteyner sıkıntısı dolayısıyla zorlu bir seneyi geride bıraktıklarını söylerken, “2022 için hedefimiz, ham madde tedarik sıkıntısını çözmek ve yurtdışı ihracat rakamlarımızı daha fazla arttırmak. Bunun için de daha fazla ülke ve müşteriye ulaşmayı amaçlıyoruz” dedi.

Son dönmede elektrikli araç üretimlerinin daha çok gündeme geldiğini belirten Sezerman, şunları söyledi: “Bildiğiniz üzere 2040 senesinde dünyadaki çoğu araç elektrikli olacak. Bu sebeple firmamızın ilk olarak bir süre önce start verdiği çalışmalar doğrultusunda OEM firmalar için elektrikli araç contaları üretmeye başladık. Bunun dışında savunma sanayi için ısı kalkanları ve değişik tarzda endüstriyel conta üretimlerimiz bulunuyor.” 



Artan hammadde maliyetleri sıkıntı yaratıyor
Sektörde ham madde sıkıntısının yanı sıra her geçen gün artan maliyetler sebebiyle tüm firmaların sıkıntı yaşadığını belirten Sezerman, “Bu durum her firma gibi bizi de zor durumda bırakıyor. Ancak firma olarak durmadan yaptığımız araştırmalar neticesinde yeni hammadde üreticileri alternatifleri bularak bu tip sıkıntıları çözmeye çalışıyoruz. Artan maliyetleri ise fiyatlarımıza yansıtmak durumunda kalıyoruz” görüşünü dile getirdi.

Pancar OSB’deki yatırımımız sürüyor
Temel Conta’nın, İzmir Pancar Organize Sanayi Bölgesi’nde 20 bin metrekare açık saha içerisinde 13 bin metrekare kapalı alana sahip fabrika yatırımının devam ettiğini vurgulayan Yiğit Sezerman,  bu yatırımı 2022’nin sonunda ya da 2023’ün ilk çeyreğinde tamamlamayı planladıklarını ifade etti. Sezerman, teknolojik gereklikler doğrultusunda son teknoloji ve yüksek kapasiteli yeni makine yatırımları da planladıklarını vurguladı.